Buscador

Dr. Jeroni Estrany i Lacerna (1857 - 1918)

Nació en Cartagena en año 1856 y falleció en Barcelona en el año 1918.
Paso la infancia, adolescencia y juventud en Badalona, siendo discípulo de Francesc Feliu i Verges.
Se licencio en medicina y fue especialista pionero en Anestesia al lado del Dr. Miquel A. Fargas de Barcelona.
Introdujo la luz eléctrica al quirófano después de comprobar que la combinación de cloroformo y luz de gas provocaba una forma especial de asfixia.
Fue diseñador de máscara para la anestesia, aparatos médicos, literas para enfermos y montacargas para facilitar el traslado de pacientes en quirófano.
Prat de la Riba le encargó la fundación del primer gabinete psicotécnico de la Diputación de Barcelona, dados sus conocimientos en medicina y matemáticas.
Tambien se intereso por la Crenoterapia o Hidrología médica, publicando en año 1915 en libro  titulado "Crenoterapía española, alemana, austriaca, inglesa, américana, etc." y publicaciones de libros médicos destinados al público en general como "Arte de ciudar a los enfermos. Manual teórico y práctico para uso de familia en general y de enfermos en particular".
Cuando hacia una visita profesional a domicilio del paciente y se encontraba con un espectáculo de misera, en vez de cobrar los honorarios dejaba un billete antes de marchar.
Cuando falleció su herencia fueron 25 pesetas que guardaba en la mesilla de noche.

Dr. Ramon Bassols Genís (1919 - 1959) - llibre

Llibre: "El Doctor Bassols. Una vida dedicada a la Salut"  (2019)
En compleixen 100 anys del naixement i 60 de la mort de Ramon Bassols Genís (1919 - 1959), el conegut doctor Bassols, que dóna nom a una de les principals avingudes que travessen el barri de Llefià de Badalona. Coincidint am aquesta efemèride, el Museu edita un llibre biogràfic a partir de la recerça de la seva filla gran, Antònia Bassols, dels records familiars i de diverses persones que el vam conèixer.  

Dr. Josep Mª Rourera Alió - Pediatra


El Dr. Josep Mª Rourera Alió nació en Alcoletge, a pocos kilómetros de Lleida, de donde su padre era médico titular. Cursó bachillerato en Vic (la familia se había trasladado cuando el Dr. Rourera Pla obtuvo la titularidad de Sant Vicenç de Torelló hasta su fallecimiento por ataque al corazón en 1950) y curso medicina en la Facultad de Barcelona, residiendo en la residencia de estudiantes "Ramón Llull".
Al terminar la carrera fue médico residente, durante algo más de un año de la Maternidad de Barcelona, formándose en Pediatría. De allí pasó a ejercer suplencias en varias poblaciones. Ejerció como titular en Tiana, gracias a un concurso para disidentes obtuvo la acreditación de Pediatra en unas pruebas que se hicieron al crearse las plazas de pediatras domiciliarios (jocosamente denominados Pediatras peatones).
Realizaba reuniones con otros profesionales en Restaurante Miramar de Badalona.
Se estableció en Badalona a principios de 1959, en su consulta de calle Arbres 33 – 35, donde ejerció como pediatra, hasta agravarse la enfermedad que le llevó a la muerte en agosto de 2005.
Dio conferencias en la Maternidad Provincial de Barcelona, sobre investigaciones de diagnóstico, junto al Dr. Pons, en una época en que no se contaba, ni mucho menos, con las posibilidades técnicas con que se cuenta hoy, y charlas sobre vacunas, que eran su gran tema, en una asociación cultural de Badalona.
Tuvo múltiples aficiones. La música ante todas. Ya en su época de estudiante acudía , con toda la frecuencia que podía permitirse, a los conciertos  matinales de los domingos en el  Palau de la Música de Barcelona. Continuó  luego, cuando le interesaba y podía  yendo al Palau , y más adelante al Teatro Nacional y alguna que otra vez al Liceo.
Tomó, incluso, junto a alguno de sus hijos, clases de piano, impartidas por el organista de la Parroquia, mosén Vives.
Leía mucho: Historia, literatura, ensayo, filosofía,  biografía... y , naturalmente, revistas y textos  médicos.
Pintó al óleo una temporada. Se aficionó también a la fotografía, incluso tuvo un pequeño laboratorio de revelado. Siempre le gustaron las plantas. Tuvo algunas poco corrientes, asesorado por el abuelo jardinero de unos pacientes. Cultivaba un pequeño huerto en su casa de la Conreria.

Información facilitada por su esposa Adelaida Fort Vda. de Rourera, agosto de 2019

Dr. Francesc Xavier Solé i Balcellls (1924 - 2014)

Fill de Josep Solé i de Magina Balcells, família treballadora de Valls, després de titular-se batxiller per l’Institut Maragall de Barcelona el 1942, comença a estudiar a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona on es llicencia el 1949. Un cop acabada la carrera, entra a l’Hospital de la Creu Roja amb la intenció d’especialitzar-se en Cirurgia però, finalment, s’inclina per la Urologia i passa com a metge resident a l’Institut d’Urologia on s’està formant fins al 1954. Aquest any, després de guanyar les oposicions, obté una plaça de metge auxiliar a l’Institut d’Urologia dins l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i, el 1963, ja és el cap de la Unitat d’Urologia Pediàtrica de la Fundació Puigvert on s’especialitza en Nefrologia i Andrologia.
Paral·lelament, des del 1952, Solé Balcells està exercint particularment a la consulta que té en un pis del número 597 del carrer Còrsega alhora que, el 1960, es doctora amb la tesi que titula Fisiopatología de la obstrucción urinaria en la infanciaque llegeix a la Facultat de Medicina de Saragossa. Dos anys després, el 1970, Solé Balcells assoleix la direcció del Servei d’Urologia del nou Hospital de la Vall d’Hebron, llavors Residència Francisco Franco de Barcelona. Ocupa aquest càrrec fins al 1978 perquè opta per tornar a la Fundació Puigvert on és nomenat director mèdic, ocupant el càrrec fins al 1992. Poc després, és nomenat director de docència i professor de l’Escola d’Urologia de la Universitat Autònoma de Barcelona on imparteix la docència des del 1972 al 1985.
Membre de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears i subsecretari de la seva Secció d’Urologia, entitat en què, ja convertida en l’Associació Catalana d’Urologia, Solé Balcells n’és el president dels biennis del 1974 al 1978. Després, del 1982 al 1986, presideix l’Associació Espanyola d’Urologia i, en el període de 1986 al 1993, Solé Balcells és també membre del Comitè Directiu de l’Associació Europea d’Urologia (AEU). Membre Corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina de Granada, el 1997, és elegit acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya on ingressa amb un discurs que tracta El com i el perquè de les malalties de la pròstata, que li respon Àngel Ballabriga i l'acompanya el seu gran amic, Lluís Revert.
Autor de més 600 publicacions que publica en les diferents revistes especialitzades nacionals i internacionals com Actas Urológicas Españolas o Archivos Urològigos Españoles entre moltes altres, Solé Balcells, a més, arriba a filmar fins a 200 vídeos quirúrgics que presenta als Cursos Urològics de Postgrau que organitza.
Francesc Xavier Solé Balcells és un cirurgià amb una extraordinària habilitat quirúrgica i un alt nivell docent que forma centenars d’uròlegs catalans i molts d’hispanoamericans. D’entre les seves aportacions a la Urologia, s’han de destacar, entre altres, les intervencions d’adenomectomia retropúbica, la nefrectomia transtoràcica abdominal, la cistoprostatectomia i la reconstrucció vesical. La seva obra ha estat reconeguda amb diverses distincions com laes Medalles Francisco Díaz i la de l’Excel·lència Willy Gregoir de les Associacions Espanyola i Europea d’Urologia del 1989 I 1998, respectivament. Director de la revista Actas de la Fundació Puigvert i del Journal of Current Urology, Solé Balcells també distingit amb el nomenament de Membre d’Honor de l’Associació de Periodistes i Informadors de Ràdio-Televisió i de les Associacions Urològiques de França, Portugal, Costa Rica, El Salvador, Brasil, Casablanca, Argentina, Itàlia i, també, de la Confederació Urològica Americana. A més, posseeix una Encomana de l’Ordre Civil de Sanitat, la Creu Blava de la Seguretat Social, és Ciutadà Il·lustre de Valls, membre de la Legió d’Honor Hassan II i té una Beniqué de Plata de l’Associació Catalana d’Urologia, la Medalla d’Honor de la Fundació Puigvert i la Medalla Josep Trueta al Mèrit Sanitari que li atorga la Generalitat de Catalunya el 2001.

Juan Obiols i Vié - fallecimiento 1980

(Este artículo apareció en la edición impresa de El País del sábado, 19 de julio de 1980)
Anteanoche y de forma repentina falleció el catedrático de Psiquiatría y ex rector de la Universidad de Barcelona Joan Obiols, de 61 años de edad. El óbito tuvo efecto en Port-Lligat, adonde se había trasladado expresamente, como hacía todos los jueves, según revelaba ayer este diario, para atender a Salvador Dalí, aquejado de delicados problemas psíquicos. Cuando estaba atendiendo a Dalí le sobrevino un infarto de miocardio. Poco después, fallecía.
Partidario de una psiquiatría biológica, de base física y científica, crítico por e.llo de las corríentes psícoanalítícas, Obiols insistió constantemente en la falta de entidad científica y médica de la dualidad mente-espírítu; para él, nociones como la percepción y la memoria constituyen funciones del organismo equiparables a la digestión o a la respiración, siendo por ello la unidad indestructible de lo psíquico y lo somático presupuesto básico de su actividad clínica y docente.En 1972 fue elegido decano de la facultad de Medicina de Barcelona, y en 1977, tras la dimisión de Jiménez de Parga, fue el primer rector -en funciones- elegido democráticamente, cargo que desempeñó durante menos de un año. Fue presidente de la Federación Mundial de Psiquiatría Biológica, y académico de la Real de Medicina de Barcelona.
En el terreno universitario fue un auténtico liberal en el sentido más directo y personal de la palabra. Logró lo casi imposible: que en su cátedrá coexistieran conductistas y psicoanalistas, así como otras subfamilias ideológicas o terapéuticas. El mismo, en la docencia, fue un ecléctico capaz de respetar cien corrientes sin asumir ninguna. Este quizá fue uno de los aspectos más fructíferos de su labor.
En el orden terapéutico usó de forma bastante estandarizada el tratamiento convencional con barbitúricos y narcolépticos. Su consultorio era masivamente frecuentado. Su sistema de pasar visita permitía atender a gran número de pacientes, pero con terapias escasamente individualizadas. Contrariamente a lo propio de los catedráticos de Medicina, su clientela era popular, por cuanto que el precio de sus consultas también lo era.
Con su trabajo había logrado una muy considerable fortuna. Era propietario de auténticas mansiones - en el Montseny, en Torre Valentina - y poseía una excelente colección de obras de arte. Parte de la misma desapareció como consecuencia de un incendio en una de sus casas. Pese a su situación social, su trato era de una cordialidad extrema, populista, asequible, directo.
Otra de sus grandes pasiones era la buena mesa. De forma justificada pasaba por ser uno de los paladares más delicados de Cataluña. También en este orden era ajeno a todo esnobismo.

Dr. Agustí Pedro i Pons (1898 - 1971)

Agustí Pedro i Pons estudia la carrera de Medicina com alumne lliure a la Universitat de Barcelona. Llicenciat l’any 1919, comença immediatament a preparar les oposicions a catedràtic de Patologia Mèdica. Als 28 anys d’edat, guanya una de les càtedres de la Facultat de Barcelona al mateix temps que passa a dirigir aquest servei a l’Hospital Clínic.
Aquí, crea una escola de Medicina Interna molt notable de la que han sortit catedràtics i caps dels departaments de Medicina de molts hospitals espanyols. Té la seva màxima projecció amb la publicació del Tratado de Patologia y Clínica Mèdica, sis volums en els que hi participen tots els seus col·laboradors. Durant 30 anys, aquesta és obra d’estudi i referència de la matèria.
Ha estat un metge d’una grandíssima capacitat, un clínic extraordinari, conferenciant brillant, virtuós de la docència, motivador de tots els seus deixebles i col·laboradors, divulgador rigorós dels seus coneixements en publicacions, llibres i monografies que han tingut una gran difusió. La magnitud de la seva obra ha estat molt relacionada amb la gran quantitat de deixebles i col·laboradors que té i que converteixen el seu servei en un centre hospitalari de referència. Entre els seus deixebles més destacats, cal destacar Pere Farreras, Círil Rozman, Màrius Foz, Jordi Gras, Manel Ribas i Mundó, Soledat Woessner i molts d’altres.
El 1943, juntament amb el catedràtic de Psiquiatria, Ramon Sarró Burbano, funda la revista Medicina Clínica. Durant molts anys, presideix l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears i la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona. El maig de 1968, quan es jubila de la càtedra, s'incorpora a l’Hospital de la Vall d’Hebrón com a cap del Departament de Medicina Interna i exerceix el càrrec fins a la seva mort.