Buscador

Dr. Lluís Gubern i Salisachs (1907 - 1984)

Fill d’una família dedicada al Dret i a la indústria farinera, a l’edat de dos anys, quan viatja en un carruatge de cavalls, Lluís Gubern Salisachs pateix un accident que obliga a amputar-li un peu. Acabats els estudis de batxillerat, aquest fet és determinant alhora de dedicar-se a la Medicina. Es matricula a la Universitat de Barcelona i es llicència amb 21 anys amb un excel·lent el 3 de desembre de 1928.
Professor adjunt per oposició a la Facultat de Medicina, es doctora a la mateixa Universitat de Barcelona en temps de la segona República espanyola. Quan esclata la Guerra Civil, Gubern i Salisachs és assignat com a cirurgià de número a l’Hospital de Badalona ja que la seva minusvalidesa física impedeix que el destinin al front. És a Badalona on coneix la seva esposa, Anna Pi i de Font, filla del metge i hidròleg badaloní August Pi i Gibert. Un dels seus fills, Lluís Gubern i Pi (Badalona, 1938 - Barcelona, 2014), continua l'especialitat de Cirurgia Pediàtrica del pare.
Quan acaba la guerra, Lluís Gubern pateix represàlies ja que, durant la República, el seu pare ha estat president del Tribunal de Cassació de Catalunya. És cessat de tots els seus càrrecs, empresonat a la Model de Barcelona durant 40 dies i se li invalida el títol de doctor en Medicina i Cirurgia. No obstant això, segueix treballant a l'Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró com a cirurgià i traumatòleg, almenys un dia per setmana.
Deu anys després, el 20 de gener de 1950, el revalida a Madrid amb nota d’excel·lent. Treballa com a cirurgià pediàtric a la càtedra de Pediatria del professor Ramos i esdevé cap de la secció de Traumatologia, Ortopèdia i Cirurgia Infantil de l’Institut Corachán de Barcelona. És, també, cirurgià de l’Hospital de Nens de Barcelona i de l’Institut de Puericultura de la Casa Provincial de la Maternitat de Barcelona. Va formar part del Cos Facultatiu de l'Hospital de Mataró des del 1932 fins al 1967, però no va rebre el nomenament oficial fins a l'u de juliol del 1937.
És membre de diferents societats de l’especialitat com la Sociedad Española de Pediatría, la Societat Catalana de Pediatria, la Société Francaise de Cirurgie Infantile y la Sociedad Española de Cirugía Pediátrica. Publica, a més de participar en diferents cursos i congressos, nombrosos treballs a les revistes de les diferents entitats pediàtriques i a d’altres com Anales del Instituto Corachán.
Al marge de la seva dedicació a la Medicina, Lluís Gubern és un gran afeccionat a la música clàssica no només com a oient, a més, composa algunes peces per a piano i és un entusiasta de l’òpera, especialment, de Richard Wagner. És, també, un amant apassionat de la poesia en la doble vessant de lector i escriptor.

No hay comentarios:

Publicar un comentario