Buscador

Dr. Carles Parés i Guillèn (1907 - 1973)

Descendent de la nissaga mèdica ininterrompuda que inicia el cirurgià de Sant Quirze de Besora i establert a Badalona a principis del segle XIX, Francesc Parés Ginestet, que continua amb tres metges badalonins, els Parés Farreras: els cirurgians Francesc (1804-1878) i Martí (+1894) i el sagnador barber Joaquim (XIX). El primer és pare de Carles Parés Marsans (1848-1918), metge cirurgià i alcalde de Badalona entre 1890 i 1891. El tercer, Martí té quatre fills i tres exerceixen la Medicina, els Parés Llansó: el metge i tinent d’alcalde de Barcelona Carles (1848-?) i els metges militars Francesc (1849-1908) i Josep (?). Aquest darrer, és l’origen de la quarta generació que té continuïtat amb l’uròleg Martí Parés Parés, casat amb Dolors Guillèn Surribas i pare de Carles Parés Guillèn que, acabat el batxiller a l’Institut de Barcelona el 1924, inicia la carrera militar ascendint a sergent de cavalleria del Regiment dels Dragons de Montesa el 1929 i a alferes del mateix cos el 1931.
Paral·lelament, Carles Parés i Guillèn estudia Medicina a la Universitat de Barcelona on es llicencia el 1932. Tot seguit, accedeix com a metge agregat al Servei d’Urologia de l’Hospital de Sant Pau i adquireix la formació d’uròleg fins al 1936. Paral·lelament, atén la seva consulta privada en un principal del número 8 al Passatge del Crèdit de Barcelona. No gaire temps després, tres dies a la setmana incloent el diumenge, passa visita particular al Rabal de Santa Anna, número 47 de Reus.
Interessat per la política, quan esclata la Guerra Civil, Carles Parés milita a Acció Catalana Republicana. El 1937, passa a dirigir l’Hospital Militar d’Etapas de Tarancón i el VIII Grup d’Hospitals de Conca. Més endavant i fins al 1939, és director de l’Hospital Militar de Figueres amb el grau de comandant mèdic.
En acabar las Guerra, Carles Parés s’exilia a França on treballa d’uròleg a l’Hôpital Cochin a París però l’amenaça de la Segona Guerra Mundial, l’empeny a abandonar França i s’exilia a Mèxic on exercirà la Urologia a l’Hospital General de Mèxic fins al 1949. Després, treballa a l’Hospital American British Cowdray, centre privat fundat el 1941. Amb altres exiliats al país mexicà, contribueix a fundar la Borsa del Metge Català, que es crea per atendre les necessitats socials dels metges catalans i les seves famílies que pateixen dificultats econòmiques.
A l’exili mexicà, Carles Parés inicia l’activitat acadèmica impartint classes d’Urologia als estudiants de postgrau de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM) fins al 1957. Col·labora, també, en el llibre Cirugia general y especialidades que edita Jacinto Segovia Caballero. A més, Parés publica alguns articles a la Revista de Urologia y el llibre Operatoria urogenital del 1951. Fora de l’àmbit mèdic, és director de la Compañía Anglomexicana de Seguros SA.
Pocs mesos després de la seva arribada a Mèxic, Carles Parés coneix una jove catalana, Núria Balcells de los Reyes (1923 - 2010), que arriba exiliada amb els seus pares després d’un llarg periple per Atenes, París i L’Havana. Es casa amb ella el 1946 i la introdueix al cercle dels intel·lectuals espanyols exiliats. Núria Balcells, coneguda al món literari com a Núria Parés, es converteix en una poetessa molt destacada i té força activitat com assagista i traductora. Publica a diferents revistes literàries i és guardonada amb el Premi Pauil Westheim de crítica d’art. Tenen dues filles però cap és metgessa.
Carles Parés te un germà més jove, Francesc Parés Guillèn (Barcelona, 1915 – Mèxic, 1988), estudiant de Medicina a Barcelona durant els anys de la República i que acaba la carrera mèdica a Mèxic on hi exerceix tota la vida. Igualment, els dos germans que el segueixen són metges: Joaquim Parés Guillèn és també uròleg (Barcelona, 1909 – Badalona, 1967) mentre que Martí Parés Guillèn (Barcelona, 1911-Barcelona, c. 1988) és un acreditat cirurgià que obre clínica pròpia a Tortosa. La cinquena generació familiar, provinent de Carles Parés Parés, dóna també un metge que mor prematurament sense descendència: Carles Parés Rogel (1918-1942). Actualment, continua la sisena generació mèdica amb alguns nebots de Carles Parés Guillén: Pere Parés Compte, Carles Garriga Parés i Margarita Parés Sales.

No hay comentarios:

Publicar un comentario